İstanbul’da ne içilir ve Türklerin yerel içeceği nedir? Bu sorular turistler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. İstanbul her sene milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan bu şehir Türkiye’nin en çok ilgi çeken şehridir. İstanbul’a gelmiş bir turistseniz burada ne yiyip ne içildiğini merak ediyorsunuzdur.
İstanbul ve Türkiye, kültür bakımından çok zengindir. Geleneksel ve güncel pek çok lezzet İstanbul’da hala tüketiliyor. Türkiye’de en çok tüketilen içecekleri bu içeriğimizde kısaca anlatalım sizlere.
İstanbul’da çok çeşitli yerel içkiler var. Bazıları sıcak tüketilirken bazıları soğuk olarak içiliyor. İçecekleri alkollü veya alkolsüz olarak da ayırt edebiliriz. İstanbul’da ne içilir, başlığı altında anlatacağımız içecekler dünyanın bazı ülkelerinde de tüketiliyor olabilir. Ancak siyah çay ve geleneksel kahve gibi içecekler için bir Türk dokunuşu gerektiğini anlayacaksınız. Yalnızca İstanbul seyahatiniz sırasında tadabileceğiniz içecekler de var: ayran, boza ve diğer meyve suları. Alkollü içecek olan rakı neredeyse Türkler için milli içkidir. Yerli üretim olan şişe biralar ve şaraplar da çok sık tüketilir.
İstanbul’da En Çok Tüketilen İçecekler
Kahve ve Çay
İstanbul’da tüketilen en yaygın içecek çaydır. Türk kültüründe önemli bir yarı vardır. Kahvaltılarda yemeğe eşlik eden en iyi içecek çaydır. Kahvaltı sonrasında da gün boyu içilebilir. İstanbul’u gezerken kafelerde, dükkanlarda, çarşılarda ve hatta bankalarda bile çay ikram ederler.
Siyah Çay: Türk kültüründe siyah çay neredeyse kahve kadar yer etmiştir. Tarihi çok eski olmasa da hızlıca benimsenmiş ve tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Bazı ülkelerden gelen turistler için çay biraz ağır bir içecek olabilir. Onun için çay sipariş ederken daha az demli olmasını isteyebilirsiniz. İçerken içine şeker de atabilirsiniz. Sizin damak zevkinize kalmış.
Elma Çayı: Pek sık olarak servis edilmese de siz istediğinizde mutlaka getirirler. Genel olarak turistik bölgelerde turistlere servis etmek için satılır.
Türk Kahvesi: Türk kahvesinin ününü duymayan yoktur. Tüm dünyada bilinen bir içecektir. Koyu kıvamlı ve sert bir kahvedir. Pişirirken içine atılan şeker miktarına göre sınıflandırılmıştır: az şekerli, orta şekerli ve çok şekerli. Türk kahvesini birkaç yudumda bitirebilirsiniz. Bardağın dibinde kalan telve içilmez. Türk kahvesinin kırk yıl hatrı (anısı) olduğu söylenir.
Diğer Meşhur Alkolsüz İçecekler
Su: En sağlıklı içecek sudur. Türkiye’de su çok fazla tüketilen bir içecektir. Tarihi Türk yapılarının pek çoğunda çeşmeler bulunur. Eskiden beri suya önem verilmiştir.
İstanbul’da şişelenmiş maden suyu ucuzdur ve kelimenin tam anlamıyla her yerde satılır.
Ayran: Ayran tam bir Türk içeceğidir. Türklerin çoğu ayranı milli içki olarak görüyor. Çırpılmış yoğurda su ve tuz ilave edilmesiyle üretilir. Soğuk ve taze olarak içilmelidir. Bekletilerek içildiğinde ayran içtiğinizi söyleyemeyiz. Restoranlarda ve kafelerde taze olarak satılır. Marketlerden paketlenmiş halde de satın alabilirsiniz.
Boza: Türkler içinde önemli bir diğer yerel içecek ise su ve şekerle mayalanmış bulgurdan yapılan bozadır. İnanışa göre erkeklere güç sağlayan bir içecektir. Bunu ispatlayan bir bilimsel çalışma yok.
Meyve ve Sebze Suları: İstanbul’da neredeyse her semtte meyve suyu satan büfeler vardır. Bu büfeleri denemenizi tavsiye ederiz. Taze meyvelerden sizin gözünüz önünde meyve suyu yaparlar. Popüler meyve suları portakal suyu, vişne suyu ve şalgam suyudur. İstanbul’a kış mevsiminde geldiyseniz, tapyoka kökü özlerinden yapılan sıcak bir içecek olan sahlebin lezzetli tadına bir bakın.
Alkollü İçecekler
Türkiye’de alkollü içecekler de çok tüketiliyor. Kutlamalarda ve özel gecelerde çok tüketilen birkaç tane içki vardır. Rakı bunlar arasında en popüler olanıdır. İkinci sırada bira gelir.
Rakı: Rakı, Yunan uzosu ve Fransız pastisine benzeyen güçlü, berrak, anason aromalı bir içkidir. Rakı içerken pek çok kişi soğuk su ve buz ekler. Bu işlem rakıya kireçli beyaz bir görüntü veriyor. Bu sebeple Türkler arasında ona ‘aslan sütü’ deniyor. Genellikle rakı içilirken yanında meze ve balık tüketilir.
Bira: Efes Pilsen, Türkiye’nin tartışmasız en meşhur birasıdır. Bira, şişelerde, kutularda veya fıçılarda satılır. Sipariş verirken garson veya bar görevlisi size hangisini tercih ettiğinizi sorar. En çok tüketilen küçük (33cl) veya büyük (50cl) seçenekleridir.
Şarap: Türkiye’de şarap endüstrisi sürekli olarak gelişiyor. Yerel şarap lezzetleri de bir hayli fazla. Kırmızı ve beyaz şaraplar İstanbul’da çok sık tüketiliyor.