İstanbul Boğazı bir tarafı Avrupa, diğer tarafı Asya olan bir su boğazıdır ve İstanbul’u iki kıtaya ayırır. İstanbul, 15 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehridir. İstanbul ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul, konumunun yanı sıra tarihi ve kültürüyle de dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle birçok farklı kültürün izlerini taşır. İstanbul, gelenek ve modernliğin omuz omuza buluştuğu bir yerdir.
Osmanlı Mutfağı ve Tatlıları
İstanbul yaklaşık 500 yıl boyunca efsanevi Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu günümüze ulaşamamış olsa da, yemek kültürü de dahil olmak üzere Osmanlı gelenekleri İstanbul’da hala yaşamaktadır. Özellikle de tatlılar.
Osmanlı mutfağında yaygın olarak tüketilen tatlıları İstanbul’da bulmak ve tatmak hala mümkün. Şimdi Osmanlı mutfağından 5 lezzetli tatlıyı inceleyelim:
1- Baklava
Baklava, Osmanlı ve Türk tatlıları arasında özel bir yere sahiptir. Baklava, Osmanlılar tarafından fethedilen hemen hemen tüm topraklarda hala tüketilmektedir.
Ezilmiş fıstıklar kağıt inceliğindeki yufkaların arasına yerleştirilir. Türkiye’nin güneyinde yetişen ezilmiş yer fıstığı, kağıt inceliğindeki yufka yaprakları arasına sıkıştırılır.
Yüksek sıcaklıktaki fırında 30 dakika pişirildikten sonra baklava tepsisi kaynar sıcak şerbete batırılır.
2- Künefe
Künefe, kıl inceliğinde hamur, tereyağı ve tuzsuz keçi peyniri ile yapılır.
Geleneksel olarak kömür mangalında pişirilirdi. Ancak günümüzde künefeyi daha kalın ve hızlı pişirmek için gazlı ocaklar kullanılmaktadır. Künefe servis edilirken üzerine bir parça vanilyalı dondurma ve bir tutam Antep fıstığı eklenir.
3- Kazandibi
Kazandibinin özel bir malzemesi vardır. Yapışkan, şekerli bir sütlaç olarak da adlandırılabilir.
Pirinç, un ve şekerle karıştırılan tavuk, iki saat boyunca manda sütünde haşlandıktan sonra şeker serpilmiş tepside pişirilerek karamelize bir lezzet elde ediliyor. Kazanın üstü de şekerle kaplanır.
4- Kadayıf
Kadayıf, elbette geleneksel Osmanlı tatlıları arasında önemli bir yere sahiptir. Şerbetli tel kadayıf, kalın şerbetli küçük gözleme (yassı kadayıf) ve kalın şerbetli çörek (ekmek kadayıfı) olmak üzere 3 çeşidi vardır. Her kadayıf tatlısının yapılış şekli birbirinden farklıdır.
Tel kadayıfın iç malzemeleri hazırlandıktan sonra altı ve üstü kızaracak şekilde pişirilir ve üzerine şekerli soğuk şerbet dökülür.
Diğer kadayıf türlerinden biri olan yassı kadayıfta ise yumurta ile hazırlanan hamur kullanılır. Ekmek kadayıfı ekmek hamuruna benzer bir hamura sahiptir ve bu nedenle ekmek kadayıfı olarak adlandırılır.
5- Sütlü Nuriye
Yine ismiyle en dikkat çekici Osmanlı tatlılarından biriyle karşı karşıyayız. Sütlü Nuriye tatlısı baklava türü bir hamur işidir ve süt içeren özel bir tarife sahiptir. Peki neden süt var?
Baklava fiyatları bazı kesimler için yüksek olunca Sütlü Nuriye bu kesimlerin tercih ettiği bir tatlı oldu. Antep fıstığı yerine fındık, şekerli şerbet yerine süt kullanılarak alternatif bir Osmanlı tatlısı yapılmıştır.
Bu zekice tatlı tarifinin bugüne kadar gelmiş olması büyük takdir topluyor. Sütlü Nuriye isminin nereden geldiği sorusunun cevabı net olarak bilinmemektedir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra kurulan modern Türkiye’de bu lezzetli tatlılar bolca pişirilmeye ve servis edilmeye devam ediyor.