Türk kahvesi bir kahve türü değil, popüler sıcak içeceğin en eski pişirme yöntemidir. Filtre kahvenin ortaya çıkmasıyla yaygınlığı bir nebze azalsa da, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da hala yaygındır. Buna ek olarak, tüm dünyada giderek daha fazla Türk kahvesi tüketiliyor. Bu geleneksel hazırlama yöntemi ve buna bağlı kahve kültürü artık UNESCO’nun somut olmayan dünya kültür mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Türk kahvesi – kahve yapmanın en özgün yoludur. Sadece birkaç malzeme ile oryantal kahve seremonisi yapılabilir ve harika bir şekilde tüketilebilir.
Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır?
Türk kahvesi, her zaman kahve tozunun kahve telvesi olarak fincanın içinde kaldığı geleneksel bir kahve pişirme yöntemidir. Avrupa’da bu orijinal yöntem mocha olarak bilinir.
Türk kahvesi için pahalı aksesuarlara ihtiyacınız yok ve kahve telvesini örneğin çiçek gübresi olarak yeniden kullanabilirsiniz.
Geleneksel Türk kahvesi pişirmek için ihtiyacınız olanlar:
- > uzun saplı küçük bir cezve veya metal sürahi
- > ince öğütülmüş kahve tozu (espresso tozundan daha ince)
- > su
- > kahve fincanları
Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
- > Sürahiye veya cezveye su dökün. Ölçü olarak bir bardak kullanabilirsiniz.
- > Kahveyi tatlı tercih ederseniz, suya şeker de ekleyip kaynatabilirsiniz.
- > Fincanları hazır olarak ocağın yanına koyun, bitmiş kahveyi hemen sonra fincanlara dökmeniz gerekecek.
- > İlk kabarcıklar görünene kadar suyu ısıtın. Ama su kaynamamalı.
- > Ocağı kısın, kahve çabucak kaynar ve sonra tadı acı olur.
- > Daha sonra her fincan için (espresso boyutunda) bir tepeleme çay kaşığı kahve tozu olmak üzere cezveye bir çay kaşığı kahve tozu ekleyin.
- > Tozu karıştırın ve hafifçe kaynatın.
- > Dikkat: Bundan sonra kahvenin taşmaması için her zaman dikkatle izlemelisiniz.
- > Kısa zamanda köpükler ortaya çıkacak ve işte kahveniz hazır.
- > Her bir fincana biraz köpük yaymak için bir kaşık kullanın.
- > Ardından kalan kahveyi fincanlara dökün.
- > Kahveyi servis edin ve bu harika lezzetin tadını çıkarın.
Türk Kahvesi’nde Önemli Olan Cezvedir
Özel metal kaplar Türk kahvesi için idealdir, doğrudan ocağın üzerine koyabilirsiniz. Uzun saplı küçük bir cezve şeklindedirler. Cezvenin tepesine doğru daralması kalın bir köpük başlığı oluşturur. Espressodaki kremaya benzer şekilde, mükemmel pişmiş Türk kahvesinin sırrı kahve köpüğünde yatıyor.
Geleneksel olarak, cezveler pirinç veya bakırdan yapılırken, modern cezveler genellikle paslanmaz çelikten yapılır. Farklı boyutları mevcuttur.
Bu şekilde kahve yapmayı denemek için cezve almanıza gerek yok. Başlangıç olarak, süt kaynatmak veya tereyağı eritmek için kullandığınız gibi küçük bir cezve de yeterlidir. Ancak, kahve köpüğünü azaltmanız gerekecek.
Türk Kahvesi İçin İnce Çekilmiş Kahve Tozu
Türk kahvesi tozu çok ince öğütülmüş, neredeyse pudra şekeri gibidir. Köpük sadece ince tozdan oluşur.
Her zamanki espresso tozu, tam aromalı güzel bir kahve elde etmek için genellikle hala çok kaba öğütülür. Doğru kahve aroması en iyi taze çekilmiş kahvede gelişir. Geleneksel olarak, öğütülmüş Türk kahvesi genellikle sadece 100 gram veya 200 gramlık küçük paketlerde bulunur.
Güzel, aromalı bir Türk kahvesi için, bir kahvecide kaliteli çekirdekleri seçin ve ekstra ince öğütün. Etiyopya, Yemen veya Brezilya’dan gelen hafif baharatlı Arabica çeşitleri de iyi bir aroma verir.
Türk Kahvesi ile Geleneksel Oryantal Atmosfer
Türk kahvesinin geleneksel hazırlanışı, 2013’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.
Doğu’da kahve yapmak sakinlik gerektiren bir törendir. Türk kahvesi Doğu’da gündelik hayata bir mola olarak içilir. Bu nedenle, kahvenin hazırlanması zaman alır ve konsantrasyon gerektirir.
Türk kahvesinin yanında lokum veya helva olarak da adlandırılan oryantal bir tatlı servis edilir.
Türk kahvesine tarçın, kakule veya karanfil gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz. Bu oryantal baharat kahvesi için her kapta her baharattan bir bıçak ucuna ihtiyacınız var. Böylece kahvenin asitliği de daha iyi tolere edilir.