Osmanlı mutfağı denilince akla ilk olarak saray mutfağı terimi gelmektedir. Saray mutfağı dönemin en popüler olan lezzetleri ve aromalarından etkilenmiş ve yemeklere dahil edilmiştir. Balkan yemekleri, Anadolu lezzetleri ve Orta Doğu’dan yoğunlukla birçok lezzetten etkilenmiştir. Yemeklerin her birinde kullanılan tatların yanı sıra pişirme yöntemleri de zamanla değişikliğe uğramıştır. Aynı zamanda dönemin padişahlarının damak tatlarına göre de şekillenmiştir. Ülkemizin güncel gastronomi lezzetlerinin içerisinde de sıklıkla Osmanlı mutfağına ait tariflerden dahil edilmektedir.
Saray mutfağı, yiyeceklerde olduğu kadar içecekleri ile de oldukça çeşitliliğe sahiptir. Taze ve kuru meyveler, farklı ve aromatik baharatlarla pişirilerek şerbetleri hazırlanmaktaydı. Günümüzde ise bu kültür hala devam etmektedir. Özellikle ramazan aylarında vücudun ihtiyacı olan elektrolitlerin ve mineral dengesinin sağlanması için sıklıkla tercih edilmektedir.
Osmanlı Döneminde Sofra Özellikleri
700 yıllık saltanatı boyunca kuşkusuz birçok kültürü yaşamış ve yaşatmış olan büyük hükümdarlık sonucunda eşsiz bir mutfak kültürü de oluşmuştur. Osmanlı Saray mutfağı, çalışanlarından, yemek alanlarına, sofra adabından, sarayda herkese pişirilen yemeklerine kadar geniş bir alanda çalışmaktaydı. Çalışanlar, yemeklerin kategorilerine göre ayrılmakta, yemekler padişaha ayrı, hareme ayrı ve çalışanlara ayrı alanlarda ve menülerde pişirilmekteydi. Saray mutfağının bölümleri, kuşhane, has mutfak, valide sultan olmak üzere 3 bölümden oluşmaktaydı. Yemek menüleri mutfağın bölümüne göre belirlenmekteydi. Kuşhane mutfağında padişaha ve misafirlerine yemekler pişirilmekteydi. Batı etkileri ile değişen sofra adabına göre kurulan sofralar ve kullanılan ekipmanlar da değişkenlik göstermekteydi. Yemekler bu süreç öncesinde padişahın damak tadına göre belirlenirken ilerleyen dönemlerde ise menüler şeklinde misafirlere sunulmaktaydı. Gelen konukların yerleri sofrada belirleniyordu. Batı dönemi etkilerinden önce yemekler yer sofrasında yenirken, batı etkisi ile masa ve sandalye kültürü de beraberinde gelmiştir.
Günümüzde yemeklere eşlik eden hafif ve zarif müzikler, Osmanlı döneminde de bir bölümde kullanılmaktaydı. Bu dönemde sofraya saygı duymak adettendi. Saray mutfağı, genellikle et yemekleri ile bilinse de zengin tatlı menüsü ile de göz doldurmaktadır. Baklava, reçel, güllaç, zerde, vişneli ekmek kadayıfı, revani, şerbetli saray tatlısı, ayva tatlısı, aşure, helva en çok bilinen çeşitlerdendir. Dondurma ve kaymak da tatlıların servisinde sıklıkla kullanılmaktaydı.
Osmanlı Mutfağı’nın En İyi Temsilcileri
Osmanlı İmparatorluğu tarafından asırlar boyunca başkentlik yapan İstanbul’da saray mutfağının birçok kaliteli temsilcisi bulunmaktadır. İstanbul’un popüler semtlerinde bu mutfağı yaşatmak ve günümüz Türk mutfağı ile birlikte sunan birçok mutfak vardır. İstanbul tarihi dokusunda yer alan ve Sultanahmet bölgesinde turistik bölgelere yakınlığı ile bilinen Deraliye Restaurant, saray mutfağı menüsünün en seçkin lezzetlerini sizlerle buluşturmaktadır. 25 yılı aşkın süredir Osmanlı lezzetlerini orijinal tarifleri ile hazırlayan deneyimli şefler ve mutfak ekipleri ile profesyonel ve kaliteli hizmeti garanti etmektedir. Sultanahmet bölgesinin en popüler Osmanlı restoranlarından biri olan Deraliye Restaurant, unutulmaya yüz tutan sayısız saray mutfağı tarifini de menüsüne eklemiştir. Menüyü detaylı incelemek için internet sitesi üzerinde menü kategorisine erişim sağlayabilirsiniz.
Sadece menüsü ile değil mekân tasarımı ve oluşturduğu ortam ile size kendinizi sarayda gibi hissettirmeyi kendine misyon edinmiştir. Sultanlar gibi ye, sloganıyla yola çıkan Deraliye Restaurant’ın eşsiz lezzetlerini deneyimlemek için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Sultanahmet’te bulunan restoranda rezervasyon yaptırmak için burayı tıklayabilirsiniz.