Her başlangıç yeni bir umuttur. Bu başlangıç bir de yeni bir yıl ise daha da önem kazanır.
Yeni bir yıla başlarken, bu yılın daha iyi olacağına dair dilekte ve temennide bulunmak kutlamaya değer bir olgudur. Bu sevinci sevdiklerimiz ile birlikte yaşamak, yeni bir sayfa açmak ve geçmiş yılda yaşananların geride kalacağına dair bir inanç taşımak… İşte tüm bunlar Yılbaşı Gecesi’ni neşeli, sevinçli ve umutlu kutlamamıza sebep olur. Yılbaşını kutlamak; hadi beyaz bir sayfa açalım demenin bir şeklidir.
Belki de yeni yıl, zamanın bizlere sunduğu, sevdiklerimizle bir araya gelmemiz için önemli bir fırsattır.
İstanbul’da Yeni Yıl Kültürü
İstanbul’da yeni yıl kutlamaları ilk başlarda evlerde televizyon başlarında yada mütevazi eğlence mekanlarında olurdu. Kış mevsimine uygun menüler hazırlanır, soba başında kestaneler pişirilir, sıcak tavada mısır patlatılırdı.
Eğlence olarak, tombala gibi şans oyunları ev ahalisi ile oynanır ve televizyonda ülkenin en değerli sanatçılarının neşeli şarkıları dinlenirdi. Herkes saat 00:00’ı bekler, heyecan ile piyango bilet çekilişine odaklanırdı.
Dışarıdaki etkinliklerde ise eğlence yerleri ve meyhaneler dolup taşar şık giyimli İstanbul hanımları ve beyefendileri bu mekanlarda gönüllerince eğlenirlerdi.
Sonraları yılbaşı eğlenceleri meydanlara cadde ve sokaklarda yapılan şenliklerle kutlanmaya başlandı. Havai fişekler saat gece yarısını gösterdiğinde Boğaz’ı aydınlatırcasına ateşlenir, konserler sabah saatlerine kadar sürer oldu.
Günümüz de ise bu alışkanlık devam ediyor ama şu da bir gerçek ki hala bazı İstanbullu aileler geçmişte olduğu gibi bu yeniden başlangıç gününü evlerinde kutluyor.
Yeni yılı daha lüks bir şekilde kutlamak isteyenler ise restoran ve eğlence mekanlarını doldurup gönüllerince dans ediyorlar.
Tam yeni yıla girerken dilekler tutuluyor, şarkılar söyleniyor hediyeler en değerli hali ile sahiplerine veriliyor.
Şimdiki zamanlarda bu şekilde kutlanan Yılbaşı Gecesi acaba Osmanlı döneminde nasıl kutlanırdı.
Osmanlı’da Yeni Yıl Kutlamaları
Osmanlı İmparatorluğu siyasi liderleri, 1829 yılında İngiliz büyükelçisi tarafından, Haliç’te bir gemide düzenlenen yeni yıl balosuna katılarak yılbaşı kutlamalarına ilk kez eşlik etmiş oldu.
Ayrıca Osmanlı devlet liderlerinden Abdülmecit 1856’da Fransız büyükelçi tarafından verilen yılbaşı balosuna katıldı.
Bundan sonra İstanbul’da gayrimüslimler tarafından yapılan kutlamalara Müslümanlar da katılmaya başladı. Özellikle Beyoğlu, kutlamaların en yoğun geçtiği adres idi.
İlk resmî yılbaşı tatili, 1936 Yılında gerçekleşti. 1938 yılbaşında ise, M. Kemal Atatürk, ilk kez yeni yıl tebriklerine cevap yayımladı. Cevap şöyleydi: “Yeni yıl münasebetiyle yurdun her tarafından vatandaşların yüksek duygularını ve samimi temennilerini bildiren telgraflar gelmektedir. Bundan mütehassis olan Atatürk, teşekkürlerinin ve saadet dileklerinin iletilmesini emir buyurmuşlardır”.
Bu yıl ve bundan sonraki yeni yıllarımızın sağlıklı ve neşeli geçmesi dileği ile…