Geçmişten günümüze kadar uzanan ve birbirinden enfes tariflerle damaklarda bayram etkisi yaratan Osmanlı mutfağına ilgi artmaktadır. Birçok kültürün ve uygarlığın etkilerini taşıyan saray mutfağı lezzetli tarifler barındırmaktadır. Günümüzde bu tariflerin sürdürülmesi ve yaşatılması için özel bazı mekanlar bulunmaktadır. Osmanlı mutfağı en meşhur yemekleri bu mekanlarda menüye dahil edilmektedir. Saray kültürünün Anadolu mutfağına etkileri de tartışmasızdır. Pişirilen her yemeğin taze ve özenli olması sofranın adabındandır. Aynı zamanda her yemeğin kendine özgü bir hikayesi bulunmaktadır.
Osmanlı mutfağı en meşhur yemekleri şu şekilde listelenebilir;
- Şehzade Kebabı,
- Mumbar,
- Çerkez tavuğu,
- Fodula,
- Mutancana,
- Vişneli yaprak sarması,
- Mahmudiye,
- Ayva dolması,
- Mıhlama,
- Ekşili tavuk,
- Zerde,
- Palude,
- Pestil.
Genellikle birçok yemeğin bir arada sunulduğu bir düzene sahip olan bu mutfakta et, tavuk, kuruyemiş, tatlı lezzetler bir arada kullanılmaktadır. Ekşi, tatlı ve tuzlu dengesi neredeyse tüm yemeklerde kullanılan altın bir kuraldı.
Osmanlı Döneminde Mutfak Kültürü
Osmanlı mutfağında çok lezzetli yemeklerin varlığının yanı sıra mutfağın uyması gereken bazı kırallar bulunmaktaydı. Sarayda yer alan mutfaklar yemeğin pişirileceği bölüme göre farklılık göstermekteydi. Padişahların, haremin ve çalışanların yemeklerinin piştiği bölümler birbirinden farklı yerlerdi. Osmanlı mutfağı en meşhur yemekleri de bu mutfaklarda uzun saatler boyunca pişirilmekteydi. Ana yemek bölümlerin haricinde hamur ustaları, sebze ustaları, et ustaları ve tatlı ustaları da birbirinden ayrı görevler almaktaydı. Büyük bir mutfak ekibi uzun saatler boyunca sarayda hizmet vermekteydi. Sofra adabına göre bazı katı kurallar da bulunmaktaydı. Bu kuralların başında sofraya servis başladığı andan itibaren konuşmak ve başka bir şey ile ilgilenmek saygısızlık olarak kabul edilmekteydi. Ev sahibinin yemeğe başlaması beklenirdi ve yemekler tamamen bitirilmezdi. Sofraya ve yemeğe saygı duyulurdu.
Osmanlı mutfağı en meşhur yemekleri arasında et ile yapılan yemekler bulunmaktadır. Buna ek olarak genellikle sıcak havalarda tavuk eti de tercih edilmekteydi. Osmanlı kültüründe balık tüketimi oldukça azdı. Sadece dönem dönem bazı padişahlar deniz mahsüllerini sofrada tercih etmiştir. Genellikle et yemekleri kuyruk yağı veya tereyağı ile birlikte pişirilirdi ve şifalı olduğu kabul edilmekteydi. Buna ek olarak günümüzde sıklıkla kullanılan zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar da genellikle tedavi amaçlı kullanılan yağlardı. Et yemeklerinde; koyun eti, kuzu eti, sığır eti, kaz eti sıklıkla tercih edilmekteydi. Yemeklerde ekşilik lezzeti vermek için erik veya nar kullanılırdı. Yemeğin lezzetini üst seviyeye taşımak ve daha faydalı olması için fıstık ve kuş üzümü eklenirdi.
Sultahmet’te Osmanlı Restaurantları
İstanbul’un kalbi olarak kabul edilen ve eski İstanbul’un tüm lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz semt olan Sultanahmet, birçok tarihi mirası barındırmaktadır. Ayasofya Cami, Sultanahmet Meydanı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Cami’ye yakın bir konumda olan ve Osmanlı mutfağı en meşhur yemeklerini tadabileceğiniz bir restoran olan Deraliye Restaurant’ı ziyaret edebilirsiniz.
Osmanlı Saray mutfağının en meşhur yemeklerini, mezelerini, içeceklerini deneyimleyebilirsiniz. Sadece menüsü ile değil mekânın tasarımı ve oluşturduğu atmosfer ile kendinizi sarayda hissedeceğiniz bir ortamda İstanbul’un tadını çıkarabilirsiniz. Kavun dolması, kaz kebabı, erikli kuzu gerdanı, ayva dolması, levzine, lahana sarma, muammara, mutabbal, ballı gemici böreği, kuzu tandır, terkib-i mutancana, ördek yahnisi, arefe köftesi, kuru patlıcan dolması, nırbaç saray mutfağı yemeklerden sadece bazılarıdır. Deraliye Restaurant’ta birbirinden enfes Osmanlı mutfağı tariflerini denemek için rezervasyon yaptırarak yerinizi ayırtabilirsiniz.