Osmanlı mutfağı denilince akla doğrudan İstanbul gelir. Asırlar boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul, Osmanlı mutfağının en iyi temsilcilerine günümüzde de ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlı döneminde saray mutfağında yapılan tarifler genellikle doğu ve batı mutfağından etkilenmiştir. Özellikle baharat kullanımı doğu mutfağının yaygın özelliklerinden biridir. Batı mutfağından ise pişirme tarzı ve sofra kültürü gibi etkiler bulunmaktadır.
Osmanlı mutfağının geçmişten günümüze kadar gelen en popüler tariflerini bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Tarihten Bugüne Özel Tarifler
Mutancana
Saray mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olan mutancana bir et yemeğidir. Kuzu eti, inek eti veya tavuk eti ile günümüzde yapılabilmektedir. Orijinalinde ise kuzu eti kullanılmaktadır.
Büryan Kebabı
Ağızda dağılan yumuşacık bir kuzu etinin pide içerisinde közlenmiş biber ve közlenmiş soğan ile birlikte servis edildiği leziz bir kebaptır. Hazırlık aşaması oldukça kolay olan bu yemeğin pişirme süresi oldukça uzundur.
Mahmudiye
Sultan Mahmut’un en sevdiği yemeklerden biri olma özelliğinin taşımasının yanı sıra ismini de sultandan almıştır. Yemeğin bir diğer adı ise ballı tavuktur. Yemeğin tarifinde ise tavuk, bal, hardal ve kuru kayısı bulunmaktadır.
Vişneli Yaprak Sarma
Yaprak sarma günümüzün en sevilen yemeklerinden biridir. Limon ekşisi günümüzde kullanılırken, Osmanlı mutfağında ekşi lezzeti vermek ve aroma katmak için vişne kullanılmaktaydı. Taze meyvenin kullanıldığı lezzetli yemeklerden biri olarak da kabul edilmektedir.
Keşkül
Osmanlı döneminde her ne kadar şerbetli tatlılar ünlü olsa da sütlü tatlılarda sıklıkla tüketilmekteydi. Bunların en önemli örneği ise keşküldür. İçerik olarak sütlaca çok benzese de badem unu ve badem kullanımı ile klasik sütlaçtan ayrılmaktadır. Badem kullanımı tatlılarda olduğu kadar ana yemeklerde de oldukça yaygındır.
Kavun Dolması
Saray mutfağında sıklıkla tercih edilen tariflerden biri olan kavun dolması birçok padişahın da tercihiydi. Osmanlı mutfağında taze ve kuru meyvelere tariflerde yer verilirdi. Kavun dolmasında da kavunun içi temizlenerek içerisine etli bir dolma harcı hazırlanır ve içerisine de kuş üzümü ve badem gibi kuruyemişler eklenirdi.
Hünkâr Beğendi
Geçmiş yıllardan günümüze kadar uzanan ve seveni çok olan bir tariftir. Özellikle kalabalık sofra hazırlıklarında bu tarife menüde kesinlikle yer verilmektedir. Hem besleyiciliği hem de enfes lezzetlerin bir arada kullanılmasıyla bu yemek günümüzde kendine yer bulmaktadır. Patlıcan ve etin tamamlayıcı uyumu sayesinde ortaya harika bir lezzet şöleni çıkmaktadır.
Vezir Parmağı
Kızgın yağda pişirilen tatlı hamurunun şerbette bekletilmesi ile hazırlanmaktadır. Lokma tatlısına benzer bir yöntemle hazırlanan bu tatlı Osmanlı döneminde oldukça sevilen bir tatlıydı.
Şerbetler
Taze meyveler ve aromatik baharatların birlikte kaynatılması ile hazırlanan şerbetler günümüzde de oldukça yaygındır. Şifa ve vitamin deposu olarak hazırlanan şerbetler yemeklerin yanında içecek olarak sunulmaktadır. Ayrıca kutlama veya cenaze gibi toplanmalarda da dağıtılmaktadır.
İstanbul’da Bir Osmanlı Restoranı: Deraliye Restaurant
İstanbul tarihi semtlerinden biri olan Sultanahmet bölgesinde yer alan Deraliye Restaurant, Osmanlı’nın saray mutfağının eşsiz tariflerini günümüzde de yaşatmaktadır. 25 yıldan daha uzun bir süredir Osmanlı dönemi tariflerine restaurantta yer vermektedir. Osmanlı mutfağının birbirinden özel tariflerini kendi menüsüne ekleyen ve Sultanahmet’e gelen herkese kapılarını açan Deraliye Restaurant’ı ziyaret etmek için internet sitesi üzerinden rezervasyon işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Mutancana, kavun dolması, vişneli yaprak sarma, vezir parmağı, hünkâr beğendi, mahmudiye ve birbirinden lezzetli saray mutfağı yemeklerine siz de saray gibi bir mekânda kavuşabilirsiniz. Başlangıçlar, ara sıcaklar, ana yemek, lezzetli içecekler ve çok daha fazlasını Deraliye Restaurant’ta bulabilirsiniz.