Icon

Osmanlı Mutfağından Lezzetli 10 Şerbet

Osmanlı mutfağı anlatmakla bitmez bir hazinedir. Lezzet dolu yemekleri, büyüleyici tarifleri ve göz dolduran renkli şerbetleri… Dünya çapında ün yapmış olan Osmanlı mutfağından lezzet dolu şerbetleri konuşalım bugün.

Osmanlı şerbetleri; renkleri, lezzetleri ve doğallığı ile gerçekten hayran olunası içeceklerdir. Lezzetleri kadar faydaları da onları ünlü yapmıştır. Doğal meyve ve sebzelerden üretilen şerbetler pek çok sağlıklı özelliğe de sahiptir. Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliğe sahiptirler. Ayrıca, hastalıklara ilaç olarak da tüketilmiştir şerbetler. Osmanlı döneminde özel gün kutlamalarında misafirlere şerbetler ikram edilmiştir.

Osmanlı mutfağında bulunan lezzetli şerbetlerin tarifleri yüzyıllar boyunca aktarıldı ve günümüze kadar ulaştı. Hadi, bu renk ve lezzet dolu şerbetleri birlikte inceleyelim.

Osmanlı Mutfağının Lezzetli Şerbetleri

Ayva Şerbeti

quince sherbet

Osmanlı mutfağında sıkça kullanılan bir meyvedir ayva. Yemeklerde kullanıldığı gibi içeceklerde de kullanılmıştır. Ayva şerbeti yaparken ayvanın çekirdekleri ve kabukları da kaynatılır. Böylece şerbetin çok daha koyu bir renk alması sağlanır. Ayva şerbeti servis edilirken soğuması ve süzülmesi gerekir.

Demirhindi Şerbeti

tamarind sherbet

Demirhindi şerbetinin oldukça sağlıklı olduğu bilinir. Demirhindi sert kabuklu bir meyvedir. Bir diğer ismi Hint hurmasıdır. Kabukları soyulduktan sonra bir gece boyunca suda bekletilen meyve daha sonra kaynatılır. Servis ederken tarçın ve karanfil eklenebilir.

Gelincik Şerbeti

poppy flower sherbet

Gelincik şerbeti Türkiye’nin Ege bölgesinde çok yapılır. Kendine özel bir rengi vardır. Gelincik çiçeğinin yaprakları kullanılarak yapılır. Limon suyu ve limon tuzu eklenerek yapılır. Gelincik şerbetinin harika rengini alması için 5-7 gün bekletilmesi gerekir.

Gül Şerbeti

rose sherbet

Gül şerbeti pişirmeden yapılan bir Osmanlı şerbetidir. Gül yaprakları şeker ile yoğurulur. Bazen şeker yerine bal da kullanılmıştır. Limon suyu eklenen şerbet bir gece boyunca soğukta bekletilir. İçmeden önce süzülmesi önerilmiştir.

Hibiskus Şerbeti

hibiscus sherbet

Tarçın ve karanfil kaynatıldıktan sonra üzerine hibiskus çiçekleri, limon tuzu ve şeker eklenir. Yarım saate yakın bir süre bekletilen şerbet soğuduktan sonra içilir.

Kızılcık Şerbeti

Çekirdekleri ayrılmış olan kızılcıklar sıcak suda bir gece boyunca bekletilir. Süzüldükten sonra üzerine tatlandırıcı ilave edilebilir.

Koruk Şerbeti

Sağlık açısından yararlı olduğuna inanılan bir şerbettir. Koruk tam yetişmemiş üzümdür. Koruk şerbeti yapılırken şeker veya farklı tatlandırıcılar kullanılabilir.

Nane Limon Şerbeti

İştah açıcı kokusu ve mideyi rahatlatmasıyla ünlüdür. En meşhur Osmanlı şerbetlerinden birisidir. Nane yaprakları, limon suyu, karanfil ve bal karıştırılarak yapılır. Soğuyan bu karışım lezzetle tüketilir.

Safran Şerbeti

Safran, Osmanlı sofralarında çok kullanılan baharatlardan biridir. Safran şerbetinde reyhan ve safran yaprakları ile limon suyu ve kaynar su kullanılır. Bu karışımın soğuması beklenir ve servis edilir. İçerken üzerine toz şeker eklenebilir.

Tarçın Şerbeti

cinnamon sherbet

Şerbetlere tatlandırıcı olarak eklenen tarçının ayrıca özel olarak şerbeti de yapılır. Karanfil ve çubuk tarçına bal eklenir ve kaynatılır. Sonrasında süzme işlemi yapılır ve servis edilir.

Share this post below

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin