Icon

Osmanlı Mutfağını Keşfedin

Osmanlı mutfağının enfes tatları ve yemekleri, Anadolu’nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve birçok farklı kültürün etkisiyle gelişmiştir.

Osmanlı mutfağı; Türk, Ortadoğu ve Batı mutfağı etkilerinin benzersiz bir şekilde karışması sonucu ortaya çıkmış lezzetli yemeklerden oluşur. Tarihin gördüğü en zengin kültürlere sahip olan Osmanlı İmparatorluğu, Selçuklu Sultanlığı, Bizans İmparatorluğu ve daha bir çok farklı kültürden etkilenmiştir. Hüküm sürdüğü topraklarda yaşayan halkların kendi kültürlerini devam ettirmesini sağlayan Osmanlı, bu kültürlerin birbiri ile karışmasını da sağlamış oldu.

Osmanlı kültürü dendiğinde belki de akla ilk olarak Osmanlı mutfağı kültürü gelir. Bu tüm dünyada böyledir diyebiliriz. Çünkü Osmanlı mutfağı çok meşhurdur ve dünya çapında ilgi gören bir mutfak türüdür.

Osmanlı Mutfağı Çok Çeşitli Yemeklere Sahiptir

Osmanlı yemeklerinin neden bu kadar ünlü olduğu ve çok çeşit barındırdığı konusu oldukça detaylı bir yazı ile anlatılabilir. Yani Osmanlı mutfağı, yemek severlerin gözünü kamaştıracak benzersiz tariflere sahiptir. İster akşam yemeği, ister küçük bir çay partisi… hepsi için lezzetli tarifler bulmak mümkün.

Dünya’nın dört bir yanından İstanbul’a gelen misafirlerin Osmanlı yemeklerinden herhangi birini daha önce tatmış olması pek mümkün değildir. Osmanlı yemekleri her biri kendine özel tarifle yapılır ve özel isimleri vardır. İstanbul’a geldiyseniz ve Osmanlı mutfağı ile tanışmak istiyorsanız sizi Sultanahmet’e bekleriz. Sultanahmet’in en iyi restoranı, Deraliye Ottoman Cuisine’de Osmanlı mutfağının en iyi yemeklerini bulacaksınız.

Osmanlı Dönemi Mutfak Özellikleri

Eşsiz Osmanlı mutfağının sunabileceği çok çeşitli lezzetler vardır. Osmanlı mutfağının zengin çeşitliliği Türk mutfağı ile iç içe geçmiş ve bizlere sayısız lezzetli tatlar bırakmıştır.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı’ndaki mutfağın büyüklüğü 5250 metrekaredir! Saray mutfağı, yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası oldu.

Kuşhane mutfağında padişaha yemek hazırlanır. Has mutfağında meclis vezirleri ve harem halkı için yemek hazırlanır. Valide Sultan mutfağında haremin seçkin hanımları yemek yapardı.

Osmanlı İmparatorluğu’nda et yemekleri büyük önem taşıyordu ve koyun eti tercih edilen bir yemekti. Koyun eti dışında kuzu ve keçi eti tüketilirdi.

Osmanlı mutfağı yemeklerinde bolca tereyağı, tarçın ve ot kullanılmıştır. Meyve birçok yemekte de kullanılırdı, erik et yemeklerinde sıklıkla kullanılırdı.

Osmanlı yemek kültürü, geniş bir tatlı çeşitliliğine sahiptir.

Vişneli ekmek tatlısı, helva, tavukgöğsü, saray lokması, revani, baklava, güllaç ve aşure en sık yapılan tatlılardandır. Ayva tatlısı çok sevilen bir yemekti. Kavun ve karpuzdan reçeller yapılırdı. Haşlanmış meyve ve şerbet ana yemeklerin garnitürleriydi ve şerbetin iyileştirici bileşenleri olduğu söyleniyordu. Osmanlı mutfağında elma, nane limon, safran, ekşi üzüm, fesleğen, kızılcık, haşhaş ve demirhindi şerbetleri çok popülerdi. Bir ilaç niyetiyle, taze mevsim meyvelerinden şifalı ve yatıştırıcı meyve güveçleri yapılırdı.

Osmanlı görgü kurallarıOsmanlı mutfağı kadar canlı ve ilgi çekicidir. Aile ve dostlar bir araya gelirdi ama sofrada değil, yerde yemek yenirdi. Padişahlara özel altın tepsilerle yemekler ikram edilirdi.

Osmanlı mutfağı, canlılığı ve yeniliklere açıklığıyla dünyaya ilham kaynağı olmuştur. Bugün sadece Türk mutfağında değil, tüm dünyada Osmanlı mutfağının etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Amerika’dan Çin’e, Rusya’dan Afrika’ya, yemek kültüründen tekniklerine ve yemeklerine kadar Osmanlı mutfağı mirası yaşıyor. 

Mantı, börek, kavurma (haşlanmış et) birçok farklı mutfakta bulunur. Osmanlı mutfağının ünü nedeniyle, ünlü film ödül töreni olan Oscar’larda, Osmanlı esintili bir akşam yemeği bile düzenlendi.

Osmanlı mutfağının enfes tatları ve yemekleri, Anadolu’nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve birçok farklı kültürün etkisiyle gelişmiştir.

Share this post below

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin