Osmanlı mutfağı genel olarak kaliteli bir yapıya sahiptir. İçeceklerden yemeğe binlerce lezzetli tarifi olduğu için bu tarifler genel olarak özenle hazırlandığı için sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Osmanlı mutfağında içeceklerin çeşitliliği tüm dünyaca bilinen bir gerçektir. İçecekler arasında sıcak içecekler ve soğuk içecekler olmak üzere onlarca çeşit bulunuyor. Bu yazımızda Osmanlı mutfağındaki şerbetleri ele alacağız.
Osmanlı’da gelişmiş olan içecek kültürü içinde en önemli seçenekler arasında şerbetler gelir. Osmanlı topraklarında geçmişten bu yana şerbet kültürü oldukça yaygındır. O sırada sokaklarda şerbet satan insanlar olurdu. Sıcak yaz günlerinde ferahlamak için bu şerbetler içilirdi. Ayrıca şerbetler insana enerji de verirdi. Bu içecekler sayesinde insanlar hem sağlıklı hem de lezzetli olan bir içecek tüketmiş olurlardı.
Türk Mutfağında Şerbetler
Türk mutfağı da aynı Osmanlı mutfağı gibi bu eşsiz lezzetlere sahiptir. Zaten Türk mutfağını pek çok kişi Osmanlı mutfağının devamı niteliğinde görmektedir. Türk mutfağının sağlıklı ve lezzetli şerbetlerini denemek istiyorsanız bu yazıdaki talimatları uygulayarak başarılı bir sonuca ulaşabilirsiniz.
20. yüzyılın başlarından beri Türk kültüründe şerbet ile özel gün kutlamaları yapılmaktadır. Çiçeklerin yaprakları, otlar ve baharatların meyvelerle karıştırılmasıyla üretilen şerbetler, tarih boyunca sadece padişahın değil, halkın da severek tükettiği bir içecek olarak biliniyordu.
Şerbetler Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan ve atalarımızın sofralarından hiçbir zaman eksik etmediği içeceklerdendir. Hemen her meyveyle, hatta çiçeklerle hazırlanırdı. Soğuk içilen, kar kullanılarak daha çok soğutulan, balla tatlandırılan, özel günlerde, kutlamalarda, evlerde, sokaklarda her an her yerde bulunan meşrubatlardır şerbetler.
Deraliye Restaurant’ta Şerbetler
Eskiden sokaklarda geçen şerbetçiler artık yok. Şerbetçiler, sırtlarında kocaman bir ibrik taşıyan, hafifçe eğilerek bardağın içine ustalıkla şerbet boşaltırlardı. Deraliye Ottoman Cuisine Restaurant’ta, unutulmaya yüz tutmuş bu eşsiz tatları yeniden aslına uygun hazırlama çabamız var. Bu nedenle şerbet kültürünü yaşatmak için en iyi şekilde çalışıyoruz.
Sharbat kelimesi Farsça’da su ve şekerle yapılan içecek anlamına gelir. Şerbet ise; Arapça, bir defa da içmek anlamına gelen “şarbat” kelimesinden Türkçeleştirilmiştir. Osmanlı döneminin seçkin ikramlarından sayılan şerbetler, saraya gelen önemli konuklara mutlaka ikram edilirdi. İlk başta şerbetler şeker kamışıyla yapılıyordu, daha sonra bal ile tatlandırılıyordu. Günümüzde ise şekerle tatlandırılıyor.
Osmanlı mutfağının en çok tüketilen geleneksel içecekleri arasında yer alan şerbetler bugün Ramazan ayında, yeni doğmuş çocuk kutlamalarında ve daha birçok farklı özel günde servis edilir.